ReinbouPalet

Slikanje po brojevima

SENČENJE KONTURA

Mnogi slikari koji su odlično savladali tehniku “slikanja po brojevima” , u praksi, uvek žele nešto da poboljšaju čak i u savršenoj slici .

JER stečena veština i talenat zahtevaju kreativnost! I stvaranje mekog prelaza iz boje u boju je veoma kreativan. Proces koji će naglasiti veštinu umetnika i napraviti savršeno remek-delo.

Šeme slika po brojevima se razrađuju uzimajući u obzir boje sa originala. Ipak iskoristiti sve nijanse koji je koristio umetnik jednostavno nerealno. I u kompletu “Slikanja po brojevima” nemoguće da se pobegne od jasne granice kontura. Tako želimo da plavno pređemo sa jedne na drugu boju!

Naš tim je dobro upoznat sa ovom željom za kreativnošću i isprobali smo nekoliko popularnih načina senčenja u praksi. Da bi ste i vi, naši dragi čitaoci, mogli izabrati za sebe najbolji način ovog umetničkog zahvata. (nismo razmatrali mešanje boja na palitri, to je izdvojena priča, biće nastavak…)


  • Senčenje kontura pomoću sunđera

Uzeti mali komad sunđera (bilo za pranje sudova ili kozmetički – oni se ne razlikuju za ovu svrhu),  naneti malo potrebne dve boje, među kojima radimo prelaz, na sunđer (vode možete dodati bukvalno kap-dve jer, ako snažno nakvasimo sunđer – voda će oslabiti boju i ona može čak pocuriti po platnu), tapkajte sunđerom sledeći liniju koju želimo da smekšamo, po želji proces možete ponoviti. (možete sunđer uhvatiti štipaljkom – ako želite da vam ruke ostanu čiste)

  • Senčenje kontura uz pomoć suve/polusuve četkice i nijansiranja

*Nanesite drugi sloj akrilne boje na susedni sektore (prvi mora da se osuši – on će biti osnova za nijansiranje). Polusuvom četkicom, brzim i kratkim dodirima nanosimo male štrihove sa vlažnog sektora na suvi (obavezno ocediti četkicu salvetom)

*** Probali smo i mokrom četkicom – ali, dobili smo samo razmazanu fleku…

  • Senčenje pomoću tačaka POENTILIZAM

*Suvom/ polusuvom četkicom nanosimo mnoštvo sitnih tačaka tamnije boje na granici sa svetlijom. Što dalje od ivice sektora tako i sitnijih tačkica treba da bude manje. Svaki od navedenih načina je vredan pažnje, a izbor senčenja će uvek biti na umetniku. I mi smo, takođe, napravili svoj izbor i odlučili da najefikasniji i najbrži način je senčenje kontura uz pomoć suve/ polusuve četkice.

U zaključak naše male instrukcije želimo da pitamo naše drage čitaoce : O čemu bi ste hteli da pročitate u našem blogu, kakva pitanja su zanimljiva i kakva informacija potrebna? Radujemo se Vašim porukama u komentarima ili u našim grupama na društvenim mrežama.

Od srca želimo: LEPIH SLIKA I DIVNIH SENČENJA !!  


ReinbouPalet

Slikanje po brojevima