ReinbouPalet

Slikanje po brojevima

TEHNIKA SLIKANJA PO BROJEVIMA-da li teško?

Teško je nacrtati sliku, a po brojevima lako – istina ili je reklamni trik??

         Naravno da svako kad vidi sliku po brojevima postavlja sebi pitanje: „ Pa , teško li je obojiti?“. U stvarnosti, bojenje slika po brojevima – nije teško zanimanje. Ako se ne udubljujemo u pojedinosti, to sve šta treba da bi smo dobili konačan rezultat – obojiti sva numerisana polja na slike bojom sa navedenim brojem. Ipak,postoje neki momenti na kojima bi smo voleli se zaustaviti pošto neki početnici ponekad prave greške kod bojenja slika po brojevima.

TEHNIKA SLIKANJA PO BROJEVIMA

      Naravno da kod svakog , ko po prvi put uzima se za bojenje po brojevima, pojavljuje se mnogo pitanja:

  • S kojih polja započeti bojenje
  • Sa kakvog posebnog ugla započinjati
  • Kojim bojama (svetlim ili tamnim) prvo bojiti
  • Kakve četkice i u kojim situacijama koristiti (u kompletu se nalazi nekoliko vrsta četkica)

      Teško je na sva pitanja dati jedan odgovor, pošto proces bojenja slike individualni, i, kao uvek, svako bira za sebe optimalnu varijantu. Sa vremenom, u procesu bojenja slika kod svakog se stvara svoj, jedinstveni, stil. On i dalje će donositi maksimalno pozitivne emocije koje se dobijaju tokom stvaralačkog procesa.

      Proizvođači kompleta za crtanje su odradili pripremni rad: platno, ram, papir, konture, četkice, boje. Sve što je ostalo – isključivo Vaš proces , od kojeg dobijaćete maksimum zadovoljstva.

     Ali, možemo dati saveti, koje možda će izgledati lakima, ali, u isto vreme – veoma korisne savete tehnike crtanja slika po brojevima!

     Kada završite sa bojenjem – pogledajte sliku na svetlo. Ako neki brojevi i dalje se vide, pređite ih bojom još jedan put. To je zamisao proizvođača da slika malo dobije i na reljefu.

     Tražite slike proizvođača koji imaju bogatu paletu boja ?- Naši proizvodi imaju paletu od čak! 122 boje.

Metodika bojenja slika po brojevima

     U osnovi, iskusniji slikari izdvajaju za sebe dva osnovna načina bojenja slika po brojevima: način „ linija za linijom“i način „ od zadnjeg plana ka prednjem“.

     Razmotrimo u detalje oba načina:

Način „linija za linijom“ – slika se boji od gornjeg dela ka dole. Ovaj način sprečava razmazivanje boja rukom – što može se desiti ako bojite od donjeg kraja ka gornjem. Prvima se boje krupne segmenti, a posle sitnije.

Način „od zadnjeg plana ka prednjem“ – slikar određuje za sebe predmeti koji pripadaju pozadini i prvo boji njih, posle on prelazi na predmeti prednjeg plana. Ali, ovaj način ima manu o kojoj smo već pričali – pošto neobojeni segmenti prednjeg plana mogu se nalaziti više od segmentov pozadine – postoji mogućnost slučajnog razmazivanja boja. Iz ovoga – ovaj način se preporučuje bolje iskusnim slikaram.

Smicalice i tajne koje skrivaju kompleti za bojenje

     S pojavom internet-prodavnica Vi možete pronaći više vrsta kompleta za bojenje po brojevima. Pokušaćemo da objasnimo u koje sve zamke možete upasti:

  • Slike po brojevima sa mešanjem boja.   Dešava se da neka oblast na slike može biti označena duplim brojem (npr.52/7). To znači da za bojenje će vam zatrebati pomešati dve boje 52 i 7. Boje moraju da se mešaju u istim količinama – inače nećete dobiti potrebnu nijansu. To je smošljeno proizvođačem ali o tome se ne naglašava.
  • Ne postoji instrukcija za korišćenje i uputstvo za rad. Verovatno proizvođači ili prodavci misle da sve znate….ili su škrtici.
  • Ne navodi se koje platno je u pitanju, a veoma često to može biti samo…..karton?!
  • Nije prisutan sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti. Ima i takvih proizvođača, koji su sa ciljem smanjenja cene koriste boje sa teškim metalima. Budite oprezni! Tražite Sertifikat!
Slikanje po brojevima