ReinbouPalet

Slikanje po brojevima

AKRILNA BOJA je u suštini PLASTIK; tačnije PIGMENT u EMULZIJI AKRILNIH POLIMERA. U svežem stanju mogu se razređivati vodom, kad se osuše – vodootporne.

ŠTA URADITI UKOLIKO BOJE SE OSUŠILE?

Ukoliko ste postavili ovo pitanje, znači slikarstvo je Vaš hobi. Kad se ne prate proste saveti odmah, kasnije moramo da rešavamo ozbiljnije probleme. Dešava se, ukoliko nam se osušila boja, moramo tražiti istu, koja će biti  baš iste nijanse – nikako i nimalo da se ne razlikuje od isušene… Pošto je veoma često da ukoliko samo dodate malo vode – ne pomaže. Uobičajno, nakon otvaranja, akrilna boja može da se održi od 2-3 sedmice do 2-3 meseca. Tako, da ukoliko planirate putovanje ili imate veće obaveze koje će Vas sprečiti u slikanju – ne započinjajte proces.

KAKO REŠITI PROBLEM OSUŠENIH BOJA?

1. Ukoliko boje iz kompleta se osušile – dovoljno je dodati 2-3 kapi vode sobne temperature. Promešati i ostaviti na 10 min.

2. U slučaju kad boju možete izvaditi iz kontejnera u jednom komadu – šanse za njeno spašavanje NE postoje – mora da se kupi nova.

3. Ukoliko boja u kontejneru liči na plasteli ili gumu – napravite u njoj pomoću čačkalice puno sitnih rupica i nalijte preko vrelu vodu. Odmah je prospite. Postupak sa dodavanjem vrele vode ponoviti 2-3 puta. Poslednij put kad nalijete vrelu vodu, zatvorite kontejner i čekajte 12 sati. Nakon toga prospite vodu i dodajte rastvarač za akrilne boje ili 5-6 kapi vode, promešajte dobro. Ipak, velika verovatnoća da će se pojaviti grudvice koje baš i ne izgledaju lepo na platnu.

ŠTA RADITI DA BI SE IZBEGAO PROBLEM?

Ukoliko tek se spremate da kupite sliku po brojevima ili ne želite više da imate problem sa bojama, NE ZABORAVITE sledeća elementarna pravila korišćenja:

1. Pre početak proverite sve boje, dodajte u svaku 2-3 kapi vode. Očistite četkicom boju koja je dospela na poklopac (vratite je u kontejner). Promešajte čačkalicom i dobro zatvorite.

2. Svaki put dobro zatvarajte kontejner, čak iako pravite kraću pauzu.

3. Nakon završetka slikanja opet dodajte par kapi vode u posudice koje ste najčešće otvarali.

4. Uvek dobro isperite četkice mlakom vodom, tako će oni Vas duže služiti a ujedno nećete uneti suve čestice boje u kontejner.

5. Tokom slikanja otvarajte samo tu posudicu koja Vam potrebna.

6. Ne mešajte boje četkicama već čačkalicom ili sličnim njoj predmetom

7. Ukoliko, ipak, morate napraviti dužu pauzu u slikanju – dodajte u svaku boju 5-6 kapi vode, NE mešajte, dobro zatvorite posudu, zamotajte u kesu i odložite u tamno, hladno mesto /može donja fioka frižidera-nikako zamrzivač!!/

Slikanje po brojevima