TEORIJA I PRAKSA:senčenje kontura

Mnogi slikari koji su odlično savladali tehniku "slikanja po brojevima" , u praksi, uvek žele nešto da poboljšaju čak i u savršenoj slici , JER stečena veština i talenat zahtevaju kreativnost! I stvaranje mekog prelaza iz boje u boju je veoma kreativan proces koji će naglasiti veštinu umetnika i napraviti savršeno remek-delo.
Šeme Slika po brojevima se razrađuju uzimajući u obzir boje sa originala, ipak, iskoristiti sve nijanse koji je koristio umetnik jednostavno nerealno. I u kompletu "Slikanja po brojevima" nemoguće da se pobegne od jasne granice kontura, a tako želimo da plavno pređemo sa jedne na drugu boju! Naš tim je dobro upoznat sa ovom željom za kreativnošću i isprobali smo nekoliko popularnih načina senčenja u praksi, da bi ste i Vi, naši dragi čitaoci, mogli izabrati za sebe najbolji način ovog umetničkog zahvata ( nismo razmatrali mešanje boja na palitri, to je izdvojena priča, biće nastavak...) 
1 način: senčenje kontura pomoću sunđera
Uzeti mali komad sunđera (bilo za pranje sudova ili kozmetički - oni se ne razlikuju za ovu svrhu), 
naneti malo potrebne dve boje, među kojima radimo prelaz, na sunđer ( vode možete dodati bukvalno kap-dve jer, ako snažno nakvasimo sunđer - voda će oslabiti boju i ona može čak pocuriti po platnu),
tapkajte sunđerom sledeći liniju koju želimo da smekšamo,
po želji proces možete ponoviti. (možete sunđer uhvatiti štipaljkom - ako želite da Vam ruke ostanu čiste)
2 način: senčenje kontura uz pomoć suve/polusuve četkice i nijansiranja
Nanesite drugi sloj akrilne boje na susedni sektore ( prvi mora da se osuši - on će biti osnova za nijansiranje),
Polusuvom četkicom, brzim i kratkim dodirima nanosimo male štrihove sa vlažnog sektora na suvi (obavezno ocediti četkicu salvetom)
***Probali smo i mokrom četkicom - ali, dobili smo samo razmazanu fleku...
3 način: senčenje pomoću tačaka POENTILIZAM
Suvom*/polusuvom četkicom nanosimo mnoštvo sitnih tačaka tamnije boje na granici sa svetlijom. Što dalje od ivice sektora tako i sitnijih tačkica treba da bude manje.
Svaki od navedenih načina je vredan pažnje, a izbor senčenja će uvek biti na umetniku.
I mi smo, takođe, napravili svoj izbor i odlučili da najefikasniji i najbrži način je senčenje kontura uz pomoć suve/polusuve četkice.

U zaključak naše male instrukciji želimo da pitamo naše drage čitaoce : o čemu bi ste hteli da pročitate u našem blogu, kakva pitanja su zanimljiva i kakva informacija potrebna? Radujemo se Vašim porukama u komentarima ili u našim grupama na društvenim mrežama. Od srca želimo: LEPIH SLIKA I DIVNIH SENČENJA !!  

ReinbouPalet,

Коментаре

Тренутно нема ниједан коментар, остави свој.


captcha